Профил
Любими
Кошница
Как да съхраните уханието на любимия си парфюм през различните сезони

Как да съхраните уханието на любимия си парфюм през различните сезони

Сезоните ни променят и на физиологично, и на психическо ниво –философи и психолози обсъждат от векове човешките нагласи спрямо годишните времена. Възприятията ни също се различават: през лятото предпочитаме сладолед и мохито, а през зимата – горещ шоколад и ябълков пай.

Обонянието и небцето са свързани с паметта и асоциациите ни и този факт е добре известен на парфюмеристите, които го използват, за да създават все по-емоционални композиции. Само че повечето парфюми съдържат алкохол, който се излъчва по-интензивно, когато температурите са по-високи. Ето защо силните аромати могат да бъдат досадни и натрапчиви през лятото, а леките свежи ухания да се представят зле в студеното време. Макар че в лютата зима би било приятно да помиришем аромат на летни цветя…

За да се разкрие пълноценно всяка нотка, тя се нуждае от топлина, която я кара да „разцъфне“ върху кожата. Затова, когато е горещо, някои по-тежки и сладки ухания изглеждат неприятно сладникави. Зимата обаче кара молекулите да се изпаряват по-бавно, така че горните и сърдечните нотки продължават да се усещат по-дълго и парфюмът не се долавя така наситено. Студеният свеж въздух също променя излъчването му. Но когато човек харесва определен аромат, би искал да го носи по всяко време на годината, защото свързва с него своята личност и настроение. Ето какво може да се направи по въпроса:

- През студените месеци избирайте по-дълбоки, топли и интензивни аромати със сложни формули, например ориенталски ухания, които не избледняват толкова бързо.

- Поддържайте кожата хидратирана, за да може ароматът да се задържа върху нея, защото ако кожата е суха, той бързо „ще отлети“. Може да нанесете хидратиращ лосион без аромат на местата, където се парфюмирате и бъдете сигурни, че са защитени от студ и вятър.

- Използвайте парфюмна вода, която съдържа по-висока концентрация парфюмни масла от тези в тоалетната вода.

- Не прекалявайте с нанасянето, дори да не долавяте отчетливо всяка нотка, тъй като когато влезете от студената улица в топлия офис, уханието ще се разкрие.